JOBB / UTAN JOBB

Sommarjobb

När på året borde man börja fundera på sommarjobb? Och vad händer om man inte lyckas få något? Sommarjobb är utan tvekan en stor stressfaktor för många unga under våren när ansökningstiderna börjar. Det lönar sig såklart att vara tidigt ute i sommarjobbssökandet eftersom redan många ansökningstider går ut i slutet av februari/början på mars.

De flesta sommarjobben kan man leta efter på till exempel TE-byrån sidor te-tjanster.fi och ofta annonseras också lediga sommarjobb ut i olika dagstidningar som kan vara värt att hålla ett öga på. Många företag och kommuner har dessutom lediganslagna sommarjobb och ansökningsblanketter på sina webbsidor utan att annonsera ut något. Om man verkligen vill ha ett sommarjobb ska man inte räkna med att 1-3 ansökningar räcker utan för att ha en chans i mängden får man räkna med att söka mycket fler än så. Skulle det vara så att man får positivt svar från flera ställen är det bara att välja det man helst vill ha och artigt tacka nej till resten.

Kommunen

Många sommarjobbar ofta via kommunen och man brukar hitta från och med januari/februari ansökningsblanketter enkelt på kommunens hemsidor. Flera kommuner lottar dessutom ut sommarjobbssedlar eller morotspengar till sommarjobbare. Dessa sedlar betyder att kommunen ger dig en sedel värd en viss summa som du kan visa för en potentiell arbetsgivare och enklare få jobb. Om arbetsgivaren anställer dig får arbetsgivaren summan av kommunen som ett bidrag till din lön.

Privata sektorn

Det är också många som jobbar via privata företag och organisationer under sommaren och en del har större marknadsföring kring ansökningstider och en del har inga alls. Det lönar sig alltid att ta kontakt på förhand till exempel genom att ringa någon på företaget och fråga om de tar sommarjobbare och berätta att man är intresserad innan man skickar in ansökan. Är det ett mindre företag och man redan skickat in ansökan men inte fått någon bekräftelse på att någon tagit emot din ansökan inom någon vecka kan det också vara bra att ringa efteråt och försäkra sig om att den kommit fram för att visa att man är intresserad.

Glöm inte att kolla med vänner och släktingar ifall de vet något om lediga sommarjobb som inte utannonserats som du kan söka. Mera information om vad som är viktigt att tänka på kring jobb hittar du i de andra underrubrikerna.