JOBB / UTAN JOBB

Bli företagare

Har du funderat på att starta eget och prova dina egna vingar när det kommer till företagsamhet? Idag är det lyckligtvis ganska enkelt att starta eget och det finns en hel del hjälp och tips att få när det kommer till att bli företagare.

Börja med att ta reda på om du passar att bli företagare och överväg olika alternativ till att inleda företagsverksamhet. Gör upp en detaljerad affärsverksamhetsplan och ta reda på olika finansieringsalternativ och ekonomiska möjligheter. Det lönar sig också att redan i början bekanta sig med de grundläggande frågorna när det gäller beskattning för företag. Företagsformer är privat näringsidkare med firmanamn, öppet bolag, kommanditbolag, aktiebolag och andelslag. Vilken företagsform som det lönar sig att välja beror till exempel på företagets bransch. Den vanligaste företagsformen i Finland är aktiebolaget.

Välj en lämplig företagsform för din verksamhet och ta också reda på nödvändiga tillstånd och anmälningsskyldigheter. Det finns inte så många nödvändiga uppgifter men utöver dem kan du även göra några andra förberedelser. Därefter är det bara att fixa pappren.

Ett företag grundas alltid genom tre grundläggande steg:

  1. Planera och ta reda på de grundläggande frågorna i affärsverksamheten
  2. Välj en företagsform, ta hand om nödvändiga uppgifter och tänk efter vilka andra saker du behöver
  3. Vidta de egentliga åtgärderna för grundandet

Yrityssuomi.fi hjälper dig med allt det du behöver veta för att komma igång med din verksamhet.

Arbetsgivare

Som egen företagare kommer man också att fungera som arbetsgivare om företaget i framtiden har råd att skaffa anställda. Att fungera som en arbetsgivare innebär en hel del ansvar och skyldigheter och såklart rättigheter.

FPA:s hemsidor hittar man användbar information om hjälp samt stöd man kan hämta från folkpensionsanstalten som arbetsgivare.

Tyosuojelu.fi hjälper också arbetsgivare med skyldigheter och rättigheter som är bra att veta.