PSYKISKT OCH FYSISKT VÄLMÅENDE

Sexuell hälsa och könssjukdomar

En god sexuell hälsa är inte vilket förhållande du har till sexuella upplevelser utan det handlar också om vilket tillstånd av fysiskt, känslomässigt, mentalt och socialt välbefinnande man har i förhållande till sexualiteten; det är inte heller endast avsaknad av sjukdom och skada. Sexuell hälsa kräver en positiv och respektfylld inställning till sexualiteten och sexuella förhållanden, såväl som möjligheten att ha njutbara och säkra sexuella upplevelser, som är fria från tvång, diskriminering och våld.

När det kommer till sexualitet så har man både rättigheter och skyldigheter oavsett vilket kön man har. Det är viktigt att man själv får bestämma med vem och när man vill dela sexuella upplevelser med någon, att man inte drabbas av grupptryck och gör det för att man tror att alla andra redan upplevt det. Det är också viktigt att man tar hand om sin kropp och kommer ihåg att använda preventivmedel för att undvika att drabbas av en könssjukdom.

Genom att vara sexuellt aktiv kommer både ansvar och skyldigheter som man bör ta hänsyn till.  Bland annat Folkhälsan i Finland erbjuder en hel del information om sexuell hälsa och könssjukdomar på internet.

Folkhälsan om:
… sexuell hälsa hittar du här.

SETA om:
… olika sexualiteter hittar du här.

Varha om:
… preventivrådgivning här.