PSYKISKT OCH FYSISKT VÄLMÅENDE

Motion

Motion är inte bara bra för kroppen utan även för vår mentala hälsa. Genom fysisk aktivitet går det både att förebygga psykisk ohälsa och behandla lindrigare fall av depression. Motion kan du få från många olika saker och motion handlar inte om att träna 5 gånger i veckan och bygga muskler på gymmet.

Vardagsmotion är en av de lättaste och viktigaste motionsformer vi har i vårt samhälle. Till vardagsmotion hör att till exempel ta trappor istället för hiss, att promenera eller ta cykeln istället för att köra bil eller ta bussen.

När det kommer till motion kan det också vara bra att tänka på att motionera mångsidigt. Mångsidig motion innebär att man varierar mellan olika typer av motion. Det viktiga är att du utövar motionsgrenar som utvecklar både din uthållighet, snabbhet, styrka och flexibilitet. Då motionen är mångsidig belastar den inte kroppen för mycket och det är alltid roligt med lite variation. Det hindrar dig också från att tröttna på att motionera.

Att hitta sin egen motionsform handlar om att testa sig fram. Är du en person som föredrar gruppsporter? Att motionera ensam eller både och? På de flesta ställen finns det ett brett utbud av motionsformer och det brukar finnas något för alla. Det är viktigt att man trivs med sin motionsform och att det känns bra, kom ihåg att det alltid tar tid att vänja sig vid en ny motionsform så ge den alltid några veckor. En riklig motion ger nödvändigtvis inte välmående om du glömmer bort att ta hand om en mångsidig kost och tillräcklig vila. Det krävs energi för att återhämta sig efter motion och detta sker genom att vila efter motionen. Balansen mellan motion, näring och vila är viktig för att konditionen ska öka och du ska orka.

Pargas erbjuder ett brett utbud av motion och idrott. HÄR kan du läsa mer om de olika idrottsföreningarna som finns.