HANTERA PENGAR

Lån

Ifall det kniper i plånboken och du känner att du just då inte har en annan utväg har du möjlighet att ta lån.

Låna till något mindre kan du kanske göra av en kompis eller en närstående som har det stabilare ekonomiskt, men tänk på att de personerna också oftast vill ha tillbaka sina pengar på kort sikt. Gör det dock verkligen inte till en vana att låna pengar om du inte snabbt kan betala tillbaka. Det första du behöver göra är ändå att ta en titt på dina utgifter och inkomster.

Snabblånen har blivit populärare men de är inte ekonomiskt lönsamma att ta. Snabblån har förvånansvärt höga räntor och korta betaltider. Idag erbjuder väldigt många olika företag snabblån så om du tänker ta ett sådan ska du jämföra företagen och deras lånevillkor. Här är det lätt att hamna i en ond cirkel av skyhöga skulder som växer om du inte snabbt kan betala tillbaka.

Vill du låna större summor kan det lånas från banken. Banken har ändå ingen skyldighet att låna pengar till en person som inte skött sin tidigare ekonomi ordentligt eller vars förmögenhet och livssituation inte övertygar banken om personens återbetalningsförmåga. Banken kan även kräva en borgesman eller säkerhet för lånet. Lån från banken beviljas inte heller om du har en betalningsanmärkning.

Till summan du lånar av banken läggs ändå räntor och andra lånekostnader på lånet. När och hur ofta du betalar tillbaka på lånet kan du komma överens om med den bank du väljer att låna pengar av.

Studielånet är ett lån som garanteras av staten. Personer som har rätt till studiepenning eller vuxenutbildningsstöd får statsgarantin och dess storlek beror på åldern och läroverket. Mer om studiestöd och studielån kan du läsa under kategorin ”Utbildning” -> ”Stöd under studietiden”.

Information om krediter finns på Konkurrens- och konsumentverkets sidor.