HANTERA PENGAR

Konton och att spara

Att spara är alltid bra att göra om man har möjlighet till det och det går alltid att se över sin ekonomi för att kanske prioritera vissa månader så att man har pengar över att lägga undan. En bra start på kortsiktigt sparande kan till exempel vara att skapa ett så kallat sparkonto som inte är kopplat till något kort, som till exempel ditt brukskonto oftast är.

Sparkonton

Ett sparkonto skapar du enkelt genom att till exempel ringa till din egen bank och meddela att du vill öppna ett till konto som inte är kopplat till något kort. Detta konto brukar vara kostnadsfritt att skapa och är sedan kopplat till din nätbank så du enkelt kan flytta över pengar när du själv vill. På ett sparkonto kan du till exempel flytta över pengar för en resa, ha råd med oväntade utgifter eller bara för att inte ”av misstag” råka slösa upp pengar som du tänkt dig spara för något viktigare än de som finns på ditt brukskonto.

BSP-konto

Det finns också något som kallas bostadssparekonto (BSP) som kan vara bra att veta om när man fyllt 18 år.

BSP-lån är ett väldigt bra alternativ för att enklare kunna köpa din första bostad. BSP-lånet är ett bolån som får statsstöd enligt vissa villkor, och för att få BSP-lån krävs att du uppfyller sparvillkoren som gäller för BSP-kontot. Det finns fastställda maximibelopp för BSP-lån, men finansieringsbehovet kan vid behov kompletteras med annan finansiering.

Bra att veta angående BSP-lån

  • Banken beviljar dig lån för 90 % av bostadens anskaffningspris.
  • Lånetiden kan vara upp till 25 år.
  • Bostaden du köper duger som säkerhet för lånet.
  • Vid behov får du statsborgen som tilläggssäkerhet för ditt lån. För statsborgen på BSP-lånet uppbärs ingen avgift. Normalt är den 2,5 % av borgensbeloppet.
  • Staten betalar en del av räntan på ett BSP-lån under de första 10 åren. Som räntestöd betalas 70 % av den effektiva räntan på den del av räntestödslånet som överskrider 3,8 % av det resterande lånekapitalet (gäller avtal som ingåtts efter 1.1.1993)
  • Du kan dra av låneräntor i beskattningen.

Du kan få mera information om maximibelopp för bostadslån på sidan www.statskontoret.fi och du kan enkelt också boka in ett möte med din bank om du funderar på att starta ett BSP-konto.