FÖRVERKLIGADE IDÉER

Här finns några exempel på idéer av ungdomar som förverkligats av ungdomar.

PIUGPUNT Makeover projektgruppen, Pargas


”Idén föddes på en faddertimme med fritidsledarna. Snabbt hade vi samlat en grupp som planerade tillsammans. Vi ansökte om bidrag, fixade marknadsföringen och bokade bussen själva. Med på paintball kom 17 ungdomar. Det var en rolig dag!”
Planeringsgruppen, Pargas

”Vi började planera ”kuplafotis” i oktober. Det första vi gjorde var att söka upp en firma som höll på med “kuplafotis”. Vi hittade en firma som hette Båltsit och skickade en offertförfrågan. Sen så bokade vi jomppasalen. Jag gjorde en väldigt fin plansch i programmet Canva. Vi hängde upp planscherna på några ställen här i Korpo och vi satte ut en bild av planschen på Instagram, Facebook och Snapchat. Jag och Emma gjorde ett anmälningsformulär på Lyyti. Sen så väntade vi på att det skulle bli 10.11. Vi hade “kuplafotis” och det var roligt och 9 unga levande varelser deltog.”
Jim Johansson, Korpo 

”Vi ordnade paintball och bjöd in ungdomar från Nagu i åk 6-9. Initiativet kom från oss ungdomar under ett öppet ungdomsforum. Vi som var med i arbetsgruppen funderade på var vi kunde vara, och frågade markägaren om lov. Vi planerade även vilket datum som skulle passa. Alla tyckte det var roligt och ville spela igen.”
Nea Lauha, Celina Andersson, Julia Isaksson och Jim Johansson, Korpo

”Vi ordnade vaka för åk 7-9 på ungdomsgården Lyan. Vi hade bl.a en NHL-turnering, spelade bubbleball, badade bastu och tittade på skräckfilm. Planeringen tog ganska lång tid och gick väldigt långsamt i början. Till bubbleballen behövde vi hitta någon som kunde komma dit med bollarna och fungera som domare, vi behövde ta reda på ett sätt att få använda hamnbastun, ordna alla små tävlingar och göra upp ett tidsschema. Vi lärde oss att för att få en planering att fungera måste alla sköta sina uppgifter i tid. Det blev en lyckad vaka och det var väldigt roligt.”
Cindy Henriksson, Nagu

”Vi ordnade en spelning för ungdomar i skärgården. Tillställningen ägde rum i december 2016 på Framnäs i Nagu. Där spelade Pargasbandet Another Wasted Night och Nagubandet Skrain Hallux. Vi gjorde detta för att vi ville spela med vårt band och för att se vad det innebär att ordna en spelning. Mycket jobb och det kräver massor med initiativ. Helt klart en av de roligaste sakerna jag varit med och ordna.”
Alfons Leham, Nagu

”Vi ordnade en paintballresa med ungdomsgården Lyan. Jag och många andra var intresserade och tyckte att det var en bra idé. Vi behövde bestämma tidpunkt och boka en taxi. Jag tyckte det var jätteroligt och jag tror att många andra tyckte samma sak, fast många i början tvekade. Det är verkligen någonting som måste ordnas i framtiden.

Jag lärde mig inte så mycket men jag fick själv boka taxin, som jag tyckte att var ganska jobbigt. Men jag tyckte det var jätteroligt och hoppas det kan ordnas i framtiden.”
Lucas Holmström, Nagu

”Vi ordnade en resa till Superpark i Åbo med högstadieungdomarna från Iniö. Vi planerade resan tillsammans med ungdomsledarna. Tiden på Superpark gick fort och vi fick göra allt möjligt roligt från att köra med trampbil och hoppa i trampoliner till att klättra i klätterbanor. Om ni har drömmar och planer, se det inte som omöjligt förrän ni testat.”
Alexandra Grandell och Emilia Vuorio, Iniö

”Jag och min vän planerade och fullgjorde en prideparad i Pargas när vi var 16 år. Vi fick själva ideén efter Åbo priden vi hade varit på, vi tänkte: vi borde fixa något liknande till vår stad. Prideparaden var menad för att stödja sexuella minoriteter i vår lilla stad. Jag fick själv lära mig en viktig sak: fullborda det du brinner för, tro inte att något är omöjligt före du testat. Var inte rädd för att göra något annorlunda!”
Carolina Wikman, Pargas