ATT FLYTTA

Kostnader

Kostnader för att bo i lägenhet varierar såklart beroende på var du bor, med vem du bor, och hur stort boende det handlar om. Det finns även en hel del andra kostnader som inte ingår i hyran men som också är värt att tänka på innan man flyttar.

Hyror

– Ettor är oftast ganska små och dyra och kan vara allt från 18kvm till 35kvm. Priset på ettor kan också variera kraftigt och kan vara allt från 200 – 600€/mån.

– Tvåor passar ofta ypperligt om du tänkt flytta med en partner eftersom de ofta är större och i kvadratmeter billigare än en etta. Tvåor brukar vara från 35kvm upp till 65kvm och hyran brukar ligga på 500-800€/mån.

– Om du flyttar med en kompis brukar en trea vara det optimala valet. Då får ni eget sovrum men delar kök, vardagsrum och wc. Treor brukar ligga på 65kvm-90kvm och ha en hyra på 700-1000€/mån.

– Billigaste alternativet om man vill bo i en privat lägenhet brukar vara fyror eller femmor. Då bor man med 2-3 andra personer och delar oftast kök men har flera wc:n än i en etta, tvåa eller trea. Kvadratmetrarna för de större lägenheterna brukar variera från 90-150kvm. Sådana lägenheter brukar också lämpa sig för familjer som kräver mer utrymme för till exempel barn. Hyrorna för en trea brukar ligga på 900-1300€/mån.

–  Om man vill bo billigare och inte har så stor skillnad vem man bor med kan man söka en så kallad boxbostad/studiebostad som oftast är belägna utanför stan. Studiebostäder kan variera från 10kvm – 50kvm och ofta delar man både kök, dusch och wc med flera andra studeranden men har ett eget sovrum. Hyran på studiebostäder brukar ligga mellan 200-300 euro per person i månaden.

Om lägenheten är belägen i eller nära stan är hyran oftast dyrare än om du bor en bit ifrån. Priset på en lägenhet kan också variera beroende på om den är nyrenoverad eller inte samt på vilken våning lägenheten är och hurudan utsikt man har.

El, vatten och internet

Övriga kostnader som kommer till bortsett från själva hyran av lägenheten är el, vatten och eventuellt internet.

Om man har en hyreslägenhet lönar det sig att kolla om elen ingår i hyran eller inte, om inte så skall du som hyresgäst göra ett elavtal med en leverantör. Du kan alltid kolla med din hyresvärd om du behöver mer information om elen i din nya lägenhet. Ibland behövs bara en namnändring på ett tidigare avtal för lägenheten.

Vattnet ingår inte alltid i hyran utan ibland kan det stå ”hyra 450€+20€ för vatten/mån”. Oftast har man ett fast pris på vatten per person i månaden vilket brukar ligga på 20 euro i månaden. I vissa fall mäts vattenmängen per månad i ett hus och splittas sedan på antal lägenheter i huset.

Om man vill ha internet i sin bostad finns det allt från fast bredband, WLAN, ”mokkula” eller att mobiltelefonens internetanslutning som kan kopplas till dator och surfplatta. Priset varierar från leverantör till leverantör och beroende på hur snabbt internet du vill ha.

Försäkringar:

Att skaffa en hemförsäkring är väldigt viktigt att tänka på när du flyttar. Den täcker alla saker du äger (även sådant som cykeln, glasögon och datorn) så att du vid exempelvis inbrott och brand kan få dina egodelar ersatta. Hemförsäkringen gäller också saker som går sönder. Det lönar sig att alltid att ha bra koll på vad som ingår och inte ingår i ens försäkring innan skadan redan är skedd. Oavsett vad som händer måste du betala en självrisk-del som vanligtvis brukar ligga på 50-200 euro beroende på försökringsbolag. En självrisk betyder alltså att om det gått sönder/blivit stulet saker för 600 euro måste du själv betala t.ex. 150 euro för att försäkringbolaget ska ersätta allt. Äger du din bostad så behöver du även försäkring för sådant som eventuella vattenskador och andra skador på själva bostaden.

Du kan be om offert (kostnadsberäkning) från flera olika försäkringsbolag och hör gärna med exempelvis föräldrar och släktingar vilka bolag de kan rekommendera. Vissa bolag kan också erbjuda paketförsäkringar som till exempel ungdomsförsäkring som täcker hemmet, resor etc. som också kan vara förmånligare än att plocka ihop flera skilda försäkringar.

Hyresavtal:

Som hyresgäst ska du alltid skriva ett hyreskontrakt och det lönar sig också att ha koll på vad som ska framkomma i avtalet innan du skriver under. A och O är att avtalet är skriftligt, alltså att hyresgästen och hyresvärden till pappers kommit överens om hyran, regler och uppsägningstid.

Muntliga avtal kan också göras men är aldrig lika hållbart som ett skriftligt avtal när det kommer till kritan.

Enligt konsumentverket gäller följande när det kommer till uppsägningstid: ”Om hyresvärden säger upp avtalet är uppsägningstiden 6 månader, om hyresavtalet har gällt i minst ett år innan uppsägningen. Om avtalet har gällt en kortare tid är uppsägningstiden 3 månader. Om hyresgästen säger upp avtalet är uppsägningstiden alltid en månad.” Om inte andra avtal görs.

Enligt asumisenabc får hyresvärden får inte säga upp hyresgästen utan goda skäl.